מסעות שוקולד מתוקים

מזה שנים אחדות ניתן למצוא את מרבית מותגי השוקולד המוכרים בעולם, גם בחנויות ובמעדניות של ארצנו. אזרחים ישראלים הסוגדים בדרך-כלל דווקא ל"שוקולד פרה" הבסיסי, שמחים לפקוד את עשרות חנויות השוקולד שצצו לאחרונה ברחוב אבן-גבירול, בתל-אביב. חנויות אלו מציעות מיני שוקולד משובחים, שלא היו מביישים חנויות דומות בבריסל או בציריך. אך עדיין אין תחליף לחוויה המרטיטה של טעימת מוצרי שוקולד בינלאומיים, בעת הביקור בארצות שמעבר לים.

זהו מסע בעקבות השוקולד המעודן, על טעמיו השונים, הן במפעלים התעשייתים, אליהם אפשר לקחת ילדים כדי שיראו את תהליך הייצור, הן במעדניות הקטנות וב"שוקולטריות" הפזורות ברחבי העולם ובעיקר בארצות אירופה המערבית.

נהוג לייחס את מקורותיו של השוקולד לאנשי המאיה ממרכז אמריקה. הם היו החלוצים שגידלו את עצי הקקאו ומהם הפיקו את משקה השוקו הראשון. בתרבות המאיה, השוקולד במתכונת בראשית שלו, זכה לכינוי הקולע: "מאכל האלים". היה זה קולומבוס שלאחר ביקורו בהונדורס הביא עמו את פולי הקקאו לספרד ומשם עברו לצרפת ואיטליה וכל השאר היסטוריה. מגדלות הפולים החשובות של העת החדשה, שוכנות בסמוך לקו המשווה, בדרום אמריקה: ברזיל, ונצואלה ומכסיקו, ובאפריקה: גאנה, חוף-השנהב וקמרון.

העיירה ברילוצ'ה - Bariloche השוכנת בצל הרי האנדים, בדרום ארגנטינה, הפכה לאתר עלייה-לרגל לאוהבי השוקולד. העיירה נמצאת בחבל ארץ מרהיב ביופיו, המתברך בנופים הרריים ובמספר רב של אגמים נפלאים. מהגרים אירופאיים שהגיעו לכאן באמצע המאה הקודמת, החלו בייצור-ביתי של שוקולד על-פי מתכונים אותם הביאו מארצות המוצא שלהם. עד מהרה התפזרו ניחוחות נעימים באזור כולו ורבים נהרו לברילוצ'ה לא רק למטרות נופש, כפי שהיה נהוג עד אז. המטיילים בעיירה יפהפיה זו עלולים להתבלבל משפע החנויות המציעות שוקולד- במרבית המקרים, אגב - עדיין זהו מוצר ביתי וייחודי המופץ רק לשוק המקומי. פנוגליו - Fenoglio הוא המפעל הותיק והמוכר של ברילוצ'ה.

מביני דבר טוענים כי פולי הקקאו המשובחים ביותר צומחים במטעים של ונצואלה. תושבי ונצואלה מתייחסים אל השוקולד באותה רצינות בה מתייחסים הצרפתים ליינות שלהם - ושוקולד כמתנה, נחשב בארץ זו למחווה רומנטית.

המכסיקנים מתמחים בהכנת משקה של שוקולד חם. האגדה מספרת על שליטים מקומיים שנהנו מסגולותיו רבות האון של הצ'וקולטי, כפי שהוא נקרא כאן. המשקה מוגש במכסיקו עם שכבת קצף המכסה את הנוזל, גם כדי להגן על השפתיים תאוות השוקו הרותח וגם כי על-פי המסורת המכסיקנית, הקצף שומר על "נשמת השוקולד". כדאי להיזהר מטעות נפוצה המחליפה בין משקה הקקאו, המבוסס על אבקה בריאה של פולי הקקאו והוא נטול שומנים וסוכר, לבין השוקו החושני, רווי השומנים והקלוריות שהוא בעצם שוקולד מומס.

עשרת השוקולטייה הטובים בעולם - 2017, לפי אתר intelligent travel

1
ציריך
2
שיקגו
3
ברקלי, קליפורניה
4
ניו יורק
5
פלורידה
6
צרפת
7
בריסל
8
סנטה קרוז, קליפורניה
9
פריז
10
אמסטרדם

 

האירופאים בזים לאמריקאים בנושאים שונים: על חוסר המסורת, על התרבות השטחית ועל היעדר הטעם. עניין השוקולד אינו שונה. השוק האמריקאי צורך כמויות אדירות של שוקולד חלב וממעט לרכוש שוקולד מריר אמיתי. אירופאים רבים רואים בכך הוכחה נוספת לעליונות תרבותית של העולם הישן.

באמריקה, מתקיימות תערוכות רבות אודות השוקולד ומוצריו. מרבית התערוכות והירידים בארה"ב נועדו למטרות שיווק. בדרך-כלל יימצאו כאן דוכני טעימה ומכירה של חברות מסחריות גדולות. בקנדה, ניתן לצפות בירידים השנתיים לדגש רב יותר על איכות. שימו-לב ליריד של שיקגו. השוקולד של הרשי - Hershey המוכר בזכות "נשיקות הרשי", הוא הממתק הפופולארי ביותר באמריקה. יש צורך בחמישים אלף פרות כדי לספק את תצרוכת החלב ליום ייצור אחד של המפעל בפנסילווניה... להרשי, גם מרכז מבקרים פעיל המהווה, אטרקציה בלתי רגילה לילדים ולמבוגרים כאחד. מוצרים יוקרתיים יותר אפשר למצוא בחנויות של ג'ירארדלי הפזורות בערים שונות בחוף המערבי, אך גם בפלורידה ובשיקגו.

בלגיה היא יצרנית השוקולד המשובח בעולם. ברחבי מדינה זו מעל אלפיים חנויות המתמחות במכירת שוקולד. אחת החנויות המפורסמות ביותר נמצאת ברחוב רויאל 73 בבריסל ומנציחה בשמה את המייסדת המיתולוגית, גברת קשישה בשם "מרי". חנות מופלאה נוספת נמצאת בסמוך לככר סבלון ונקראת "פייר מרקוליני" - Pierre Marcolini. בין היתר הבלגים הם אלופי הפרלינים. החברה הבולטת ביותר בייצור פרלינים היא לאונידס - Leonidas. חברה נוספת בעלת מוניטין בייצור שוקולד ייחודי היא גודיבה. קוט ד'אור - Côte d'Or עם סמל הפיל ועם הטבלאות העבות, פרלינט מהעיר ברוז', ניוהאוס - Neuhaus עם השוקולדים הנימוחים בפה ואובידיאס - Ovidias הקטנה יותר, הן חלק מהפירמות המעולות של שוקולד בלגי.

שוויץ מזוהה יותר מאשר כל מדינה אחרת, עם השוקולד, שהוא אחד מהסמלים הלאומיים שלה, והשוקולד השוויצרי הפך למושג. קונצרן נסטלה - Nestlé מייצר טבלאות שוקולד סטנדרטיות בצד מספר מוצרים ייחודיים. ראוי לציון המותג של "אפטר אייט" המשלב שוקולד דק ומעודן עם מילוי מנטה. ילדים ישמחו להגיע לביקור באחד המפעלים של נסטלה באמצעות "רכבת השוקולד". השוקולד בצורת המשולש: טובלרון - Toblerone, מיוצר ליד העיר ברן והוא נהנה מחסותה של חברת סושרד - Suchard, מהעיר נוישטל, שהייתה בעצם הראשונה לערבב קקאו עם חלב וזהו למעשה הלהיט המפורסם שלה: "מילקה", שוקולד החלב הראשון...וכמובן חייבים להזכיר את חברת לינדט.

האיטלקים תרמו את חלקם למוצרי הקקאו וכהרגלם טבלו את השוקולדים שלהם במרכיבים חזקים של פיתוי ורומנטיקה. ההיסטוריה של באצ'י - Baci שבינתיים נרכשה על-ידי הטייקונים מנסטלה, כרוכה בסיפורי אהבה ובגידה של האבות והאמהות המייסדים של המפעל. סיפורים יאים למאכל מעורר תאווה ויצרים. האיטלקים גם שתלו אגוזים בשוקולד ונתנו דגש מיוחד לצורכיהם של הילדים. חברת פררו מהעיר אלבה שבצפון מערב איטליה רקחה את ממרח השוקולד נוטלה - Nutella שמסחרר את ראשיהם של הצרכנים הקטנים ברחבי תבל. פררו היא גם החברה שהניחה על המדפים את השוקולד ואת ביצי ההפתעה של קינדר.

בפאריס, מספר מעדניות שוקולטייה מעוצבות כבוטיקים. "בית השוקולד" של רוברט לינקס נמצא בבולוואר דה לה מדלן מספר 8 ובעוד מספר חנויות בעיר. הצלחתו הרבה של מוסד זה הביאה לפתיחת סניפים נוספים גם בארצות אחרות. ברובע השביעי, נמצאת החנות "Debauve & Gallais" האיכותית והוותיקה. החנות של Patrick Roger שוכנת בשדרת Saint Germain 108. ואילו החנות של השוקולטייה המצטיין Jean-Paul Hevin נמצאת ברחוב סנט הונורה מספר 231. הצרפתים העניקו לאנושות מספר רב של מאכלים בדגש שוקולד ובהם הפרופיטרולים, עוגות האקלר, קרפים במילוי שוקולד ופצצות עונג כמו הטרפלס ו-מוס השוקולד.

שוקולד ולרונה המיוצר בחבל הרון לא הרחק מהעיר ליון פחות מוכר מהמותגים השוויצרים והאיטלקים, אבל הוא אחד השוקולדים המסחריים הטובים בעולם. מפעל זה הקים בית-ספר (!) לשוקולד וניתן להירשם לקורסים שלו.
בעיר ביאריץ בדרום מערב צרפת ממוקם מוזיאון השוקולד.

לאוסטרים יש את המוצארט קוגל שלהם ואת הזאכר טורט, עוגת השוקולד המוכרת ביותר בעולם.

לאנגלים יש את שוקולד קדבורי - Cadbury אבל לאנגלים ניתן את הכבוד הראוי בסקירות הנוגעות לתה ולכדורגל.

ולקינוח, מומלץ מאוד לצפות בסרט "שוקולד" עם השחקנית ז'ולייט בינוש.

תכנון טיולים לנוסע העצמאי לסין, לוייטנאם, להודו וליפן:

אתם מוזמנים להתקשר

054-4701631

©
שוקולד

אתרי אינטרנט נוספים הקשורים לשוקולד:
רשימת ספרים העוסקים בשוקולד
כתבה בעברית: "שוקולד – מתנת האלים", מאת אילנה גרף
חנויות השוקולד המיוחדות בעולם
סדנאות ומתכונים
שוקולד: מתכונים שונים, מבית גודיבה
m&m
פררו רושה
השוקולד הברזילאי גארוטו
החברה הקולומביאנית נסיונל דה צ'וקולטה
השוקולד הגנאי גולדן-טרי
שוקולד לבן
אתר אינטרנט למכורים לשוקולד
חנות שוקולד מומלצת בברוקלין
מוזיאונים לשוקולד בבלגיה
מוזיאון השוקולד בקוויבק, קנדה
שוקולד באתר ויקיפדיה
חוות השוקולד של גליתא
סדנת השוקולד של מיה שטרן
 

menu